Wanneer je een technische installatie hebt is het belangrijk om deze op de juiste manier te monteren en af te dichten. Wanneer je dit niet op de juiste manier doet kan dit op korte of lange termijn voor problemen zorgen. Ook kunnen deze problemen levensgevaarlijk zijn, vandaar dat het dus enorm belangrijk is om al je technische installaties op de juiste manier af te dichten. In deze tekst lees je meer over de soorten afdichtingen en wat dit nou eigenlijk precies is. 

 

Wat bedoelen we met een technische afdichting? 

Het is erg begrijpelijk als je niet precies weet wat een technische afdichting is, vandaar dat we dat in deze alinea gaan uitleggen. Zoals het woord eigenlijk al zegt gebruik je een technische afdichting om iets af te dichten. Hierbij kun je denken aan het afdichten van een leiding of motor. Een afdichting zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld geen olie kan lekken of vuil van buiten naar binnen kan komen. Wanneer een technische installatie dus niet goed afdicht kan dit op ten duur voor problemen zorgen die ook nog is gevaarlijk kunnen zijn.  De techniek kent in principe twee soorten afdichtingen. Dit zijn de statische- en de dynamische afdichtingen. Een voorbeeld van statische afdichtingen zijn o-ringen. Doormiddel van een o-ring kun je een pakkingring tussen twee flenzen, of een vloeibare pakking tussen een tandwielkast en elektromotor afdichten. Je kunt een statische afdichting herkennen aan het feit dat er geen bewegende delen zijn, vandaar ook de naam statische. Wanneer je een afdichting nodig hebt voor bewegende delen gebruik je een dynamische afdichting. Denk hierbij aan het afdichten van een roterend machinedeel of de zuigerstang van een cilinder. De meest gebruikte dynamische afdichting is een oliekeerring. De reden dat een oliekeerring veel wordt gebruikt voor het afdichten van een dynamische installatie is omdat dit onderdeel erg simpel en praktisch is. Hij doet goed zijn werk en is makkelijk te monteren.

 

Kan ik zo’n afdichting zelf monteren?

Wanneer je een technische afdichting nodig hebt, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk hebben geregeld. Het is hierbij dan ook aannemelijk om er zelf is naar te kijken. Echter is dit niet verstandig wanneer je niet exact weet wat je aan het doen bent. Wanneer je een afdichting namelijk verkeerd monteert, kan dit vroeg of laat tot problemen zorgen. Deze problemen kunnen in de ergste scenario’s levensgevaarlijk zijn. Wanneer je dus niet exact weet hoe je dit moet doen is het sterk aan te raden om dit door een professional te laten monteren.