Een overstap maken op zonne-energie biedt vele voordelen op de lange termijn. Voor zowel voor het energieverbruik, de kosten en het milieu is zonne-energie een duurzame keuze. Voordat je begint met het installeren van zonnepanelen op je dak, is het belangrijk om zeker te weten dat het dak van jouw woning klaar is voor zonnepanelen. In dit artikel lees je de belangrijkste punten waar je op moet letten bij een dakscan voor het installeren van zonnepanelen.

Reparatie of vervanging van het dak

Omdat het dak het meest wordt blootgesteld aan zonlicht, is dit de ideale plek voor het installeren van zonnepanelen. Is het dak van je woning tien jaar of minder oud en verkeert deze in goede staat? Dan kun je hier meestal gerust zonnepanelen op plaatsen. Een dak dat ouder is dan tien jaar of tekenen van schade vertoont, zal eerst gerepareerd of vervangen moeten worden. Op deze manier voorkom je namelijk dat zonnepanelen kort na de installatie weer verwijderd moeten worden.

Het soort dak

Zonnepanelen kunnen zowel op zadeldaken, schilddaken of combinatiedaken worden gemonteerd. Bijna elk soort dak is geschikt voor het installeren van zonnepanelen. Zijn er echter componenten op het dak aanwezig? Dan zal er om de componenten heen gewerkt moeten worden en zullen de panelen in meerdere losse delen moeten worden opgesplitst. Vaak kan een professionele installateur de meest geschikte locatie op het dak uitkiezen voor de panelen. Behalve op het dak van de woning, kunnen zonnepanelen ook geplaatst worden op daken van garages of schuren.

De hoek en hellingsrichting van het dak

Overdag zullen zonnepanelen het meeste zonlicht ontvangen wanneer deze op een dak zijn gemonteerd die naar het zuiden gericht is. Daarbij kunnen de panelen het beste geplaatst worden op een hoek van vijftien tot 40 graden. De juiste opstelling van zonnepanelen is daarom erg belangrijk.

De dakscan

Bij een dakscan wordt gekeken of het dak van je woning tekenen vertoont van schade, lekkage of slechte ventilatie. Wanneer reparaties aan het dak vereist zijn, zullen meestal de ondervloer, ventilatiedelen en onderdelen van de goot vervangen moeten worden.

Voordat je nieuwe zonnepanelen op het dak laat monteren, zorg dan voor een uitgebreide dakscan. Zo voorkom je dat je de panelen in de nabije toekomst moet verwijderen en vervolgens weer opnieuw moet monteren. Bij de dakscan kom je te weten of het dak geschikt is voor de installatie en kunnen eventuele beschadigingen aan het dak op tijd aangepakt worden.