Het aanschaffen van zonnepanelen is geen goedkope investering. Daarom wil je natuurlijk de levensduur van je zonnepanelen zo lang mogelijk houden. Daarbij kan goed onderhoud niet ontbreken! Veel leveranciers zullen aangeven dat een flinke regenbui je zonnepanelen al schoon spoelt, maar het is toch belangrijk wat meer aandacht te geven aan je zonnepanelen om het meeste rendement te kunnen behalen. Wil je weten hoe jij je zonnepanelen goed onderhoudt? Lees dan snel verder.

Kiezen tussen zelf schoonmaken of laten schoonmaken

Bij het onderhouden en schoonmaken van je zonnepanelen kun je ervoor kiezen om zelf het dak op te gaan of een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in te huren. Bij de laatste optie komen natuurlijk wel arbeidskosten kijken, maar heb je wel minder risico op beschadiging. Daarnaast is het natuurlijk een gevaarlijke klus om zelf uit te voeren en wordt daarom ook afgeraden, behalve als de zonnepanelen gemakkelijk te bereiken zijn.

Hoe vaak zou jij je zonnepanelen moeten schoonmaken?

Zonnepanelen hebben niet erg veel onderhoud nodig, maar 1x per jaar een schoonmaak en onderhoudsbeurt is zeker niet verkeerd. Het jaarlijks schoonmaken van je zonnepanelen kan namelijk tot 3% meer rendement opleveren. Het ligt vooral aan de weersomstandigheden en de ligging van je woning hoe vaak je je zonnepanelen zou moeten schoonmaken. Valt er veel regen dan is het minder snel nodig. Maar vallen er bijvoorbeeld veel bladeren op je dak of woon je in een zanderige omgeving, dan zul je ze wat vaker willen onderhouden.

Met welke middelen kan je ze schoonmaken?

Zonnepanelen zijn gemaakt van fragiele materialen die je niet wil beschadigen. Daarom is het belangrijk dat je geen agressieve schoonmaakproducten gebruikt of ruwe borstels. Maar wat kun je dan wel gebruiken? De belangrijkste producten die je nodig zult hebben voor het schoonmaken van je zonnepanelen zijn Osmose water, een zachte borstel of spons en een speciale reiniger. Osmose water is gezuiverd water zodat er geen resten van kalk, zout en dergelijke achterblijven. Met een speciale zonnepanelen reiniger en een zachte spons kan je het hardnekkige vuil makkelijk verwijderen zonder krassen te maken. Er zijn nog veel meer tips voor het schoonmaken van je zonnepanelen, kijk welke opties het beste passen bij jouw situatie!