Groen ondernemen staat (gelukkig) steeds hoger op de agenda. Voor jou als bedrijfseigenaar kan de druk om te verduurzamen echter wel eens onprettig aanvoelen. In het vergroenen van je bedrijf gaan immers een hoop denkwerk, tijd en de nodige kosten zitten. Toch valt er veel te winnen, natuurlijk voor klimaat maar ook voor jouw onderneming.

Voordelen
Hoewel vergroenen om investeringen vraagt kun je er ook kosten mee uitsparen. Denk bijvoorbeeld aan het opwekken van zonne-energie en goede isolatie om het energieverbruik in jouw bedrijfspand te verlagen. Met gedegen isolatie zorg je ook meteen voor een fijnere werkomgeving voor jou en je medewerkers. Verduurzaming kan verder veel doen voor het bedrijfsimago. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker voor klanten, business partners en medewerkers. Door te vergroenen werk je aan de toekomstbestendigheid van je bedrijf. 

Zonne-energie opwekken
Door zelf je eigen groene stroom op te wekken kun je de energiekosten drukken. Steeds meer bedrijven laten dan ook zonnepanelen plaatsen op hun bedrijfspand. Daar gaat wel wat research aan vooraf. Zo moet het dak van je pand geschikt zijn en de panelen kunnen dragen. Het kan zijn dat je een vergunning nodig hebt om de zonnepanelen te mogen plaatsen. Check daarom het bestemmingsplan van je gemeente. Verder is het zaak contact op te nemen met je bedrijfsverzekeraar. Verzekeraars stellen eisen aan plaatsing en onderhoud. Zo is de SCIOS Scope 12 ontstaan. Dit is een inspectie van zonnepanelen en elektrische installaties. Je kunt deze speciale inspectie laten uitvoeren door een SCIOS gecertificeerd bedrijf zoals bijvoorbeeld CSC-Inspecties

Verduurzamen in grote of kleine stappen
Verduurzamen kan ook op veel andere manieren. Welke groene keuzes jij kunt maken gaat deels samen met de branche waarin je werkzaam bent. Daarbij hangt het natuurlijk ook af van jouw specifieke bedrijfspand en de (financiële) middelen en mogelijkheden die je hebt. Gelukkig kun je in grote maar ook kleinere stappen verduurzamen. Je zit al op de goede weg door simpelweg de wegwerpbekertjes bij de koffieautomaat te vervangen door een stel kopjes die je kunt hergebruiken. 

Groene keuzes maken
Van inkoop tot afvalverwerking, overal vallen keuzes te maken die een lagere impact hebben op het milieu. Neem daarom alle facetten van jouw bedrijfsvoering onder loep om te ontdekken waar de vergroeningsmogelijkheden liggen voor jouw onderneming. Op basis daarvan kun je bekijken welke verduurzamingsopties voor jou haalbaar zijn. Je kunt ook advies inwinnen via bijvoorbeeld een energieadviseur. Verder kun je als ondernemer in aanmerking komen voor subsidies die je helpen verduurzaming door te voeren.