Natuurlijk is het minderen van plastic afval en korter douchen best goed voor het milieu. En even niet met het vliegtuig op vakantie kan ook al veel verschil maken in je ecologische voetafdruk. Goede stappen in het kader van ‘alle beetjes helpen’. Maar wie echt helemaal voor duurzaamheid wil gaan, zou eens even naar zijn of haar auto kunnen kijken. Waarom eigenlijk?

 

Je auto en het milieu

 

Inmiddels ligt de snelheidslimiet overdag op 100 kilometer per uur, en dat is natuurlijk niet voor niets. Auto’s zorgen namelijk voor een hoge CO2-uitstoot, ze laten fijnstof achter en ook de productie is niet helemaal zonder schade aan het milieu. Men zegt dat je zelfs ongeveer 300 bomen per jaar zou moeten planten om de CO2-uitstoot van een auto te compenseren.

 

Alternatief: elektrisch rijden

 

Dan maar met het openbaar vervoer? Dat kan, maar er zijn er ook andere opties. Een elektrische auto bijvoorbeeld. Met weinig moeite kan je tegenwoordig een laadpaal kopen, en die worden dan ook steeds populairder. Ook bij de supermarkt en veel kantoren kan je tegenwoordig gewoon je auto opladen. Gelukkig hoeft dat ook niet om de haverklap: met een volle accu rijd je ongeveer van Amsterdam naar Brussel. 

 

Ook bij de VVE of je bedrijf

 

Twijfel je nog omdat je niet weet wat de Vereniging van Eigenaren ervan vindt? Er zijn genoeg mogelijkheden om een laadpaal aan te schaffen als je tot een Vereniging van Eigenaren behoort. Inventariseer dus desnoods eerst even bij je buren. Zijn er meer mensen die elektrisch rijden overwegen? Dan weet de VVE ook meteen dat het meer urgentie heeft.

Ook wanneer je een eigen bedrijf hebt zou je voor laadpalen kunnen gaan. Zelfs als je zelf niet elektrisch rijdt, want je wilt natuurlijk ook de bezoekers van je bedrijf een warm welkom geven. Op de pagina laadpaal bedrijf vind je daarvoor alle informatie die je nodig hebt.

 

Duurzaamheid

 

Is een elektrische auto dan echt zo’n goed idee? Ongetwijfeld. Is het niet voor de relatief lage CO2-uitstoot, is het wel door de vicieuze cirkel die dan vanzelf ontstaat. Wanneer je namelijk een elektrische auto koopt, gaat je auto die op brandstof reed in de meeste gevallen gewoon naar een volgende bestuurder. Zo zijn er steeds minder oude auto’s nodig. 

 

Wat vervolgens nog wel heel belangrijk is: de banden. Want wanneer je juist zo milieubewust voor een elektrische auto hebt gekozen, is het natuurlijk zonde als je met de banden een hoop microplastics verspreidt.